Najłatwiej możemy podać tu prostą analogię – nasz organizm jest jak samochód, jeśli nie nalejemy ,,paliwa” to nie pojedziemy. Dlatego też, jeśli chcemy się szybko rozwijać, musimy dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednie paliwo – ale czy jest to jedyny powód, dla którego dieta jest tak ważna przy rozwoju osobistym?

Po pierwsze : żuj wolno
Prawidłowość procesu trawienia zależy w znacznym stopniu od tempa, w jakim spożywamy nasze jedzenie. Zazwyczaj większość ludzi robi to w ten sposób, że po prostu stara się zjeść jak najszybciej. Oczywiście, spożycie obiadu w godzinę to komfort, na który mogą sobie pozwolić naprawdę nieliczni, jednakże nawet nie mają za dużo czasu, nadal możemy spróbować łatwiej przekonać się do starannego rozdrobnienia pokarmu. Jedzenie odpowiednio przygotowane do strawienia się przekształca i wchłania, co w trakcie choroby jest bardzo ważne, ponieważ nasz organizm nie skupia się na trawieniu posiłków, tylko na walce z chorobą, przez co wszystko co zjesz na szybko prawdopodobnie się nie strawi.
Postaraj się nie jeść przed snem
Wiele osób nie wie jak nie podjadać, a jest to szczególnie ważne. Nocą (szczególnie podczas choroby) organizm powinien odpoczywać. To czas regeneracji komórek i odbudowy sił. Jedzenie posiłków w nocy to zmuszanie organizmu do dodatkowego wysiłku. Ciężko wówczas kontrolować wszelkie procesy, zwłaszcza, że dobrego odpoczynku nasze ciało nie zawsze doświadcza. Pracuje i w czasie wakacji. Nadwaga to tylko niektóre skutki jedzenia nocą.
Zainwestuj w błonnik
Produkty ubogie w błonnik są zazwyczaj również pozbawione witamin i minerałów. Wzmagają pragnienie, a zarazem dostarczają puste kalorie. Skutki? Nawet po obfitym posiłku, w krótkim czasie, znowu odczuwasz głód. Dlatego też lepiej jest jeść posiłki, które są bogate w błonnik, które pozwolą nam na łatwiejsze trawienie posiłków w czasie choroby
Staraj się pić po posiłku
Płyny należy spożywać albo przed posiłkiem, albo na godzinę po nim. Picie w trakcie jedzenia prowadzi do różnych zaburzeń pracy układu pokarmowego, w tym wzdęć i zaparć. Ostatnio wśród specjalistów pojawiają się głosy, że zdecydowanie ważniejsze jest, by pić odpowiednio dużo, płynów, które dostarczają odpowiednich mikro i makroelementów. Zarazem osoby, które narzekają na zbyt wolną pracę układu pokarmowego, szczególnie w czasie choroby powinny trzymać się tej zasady. Utrzymywanie odpowiedniego nawodnienia organizmu jest bardzo ważne, ponieważ w innym wypadku, możemy doprowadzić do odwodnienia, które samo w sobie nie jest przyjemnym procesem, jednakże może to również spowodować daleko idące szkody na naszym zdrowiu.